Доктор радить, консультує, інформує

Доктор радить, консультує, інформує

 

 

Медичне обслуговування  дітей у закладі здійснює лікар-педіатр та медичні сестри: Бадікова Т.С. та Барничко Є.М.

До основних обов’язків медичних працівників  закладу належать:                                                                                                                  
  • моніторинг стану здоров’я, фізичного та нервово-психічного розвитку дітей, надання їм невідкладної медичної допомоги;
  • організація і проведення медичних оглядів, у тому числі поглиблених, профілактичних та лікувально-оздоровчих заходів, оцінка їх ефективності;
  • здійснення контролю за організацією та якістю харчування, дотриманням раціонального режиму навчально-виховної діяльності, навчального навантаження;
  • медичний контроль за виконанням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму;
  • проведення санітарно-просвітницької роботи серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників закладу.
Медична сестра веде обліково-звітну та медичну документацію у порядку, встановленому МОЗ України:
  1. Медичну карту дитини(ф/026).
  2. Контрольну карту диспансерного нагляду(ф.030/о).
  3. Журнал обліку профілактичних щеплень.
  4. Журнал обліку інфекційних захворювань.
  5. Журнал обліку роботи з гігієнічного виховання.
  6. Журнал реєстрації санітарно-просвітницької роботи.
  7. Журнал дегельмінтизації.
  8. Журнал обліку дітей на педикульоз.
  9. Журнал антиструмінізації.
  10. Журнал обліку отримання та витрат дезінфікуючих засобів.
  11. Журнал обліку приготування деззасобів.
  12. Журнал обліку та  використання імуннобіологічних препаратів.
  13. Лист реєстрації температурного режиму холодильників.
  14. Журнал реєстрації довготривалих та постійних протипоказань.
  15. Амбулаторний журнал.
  16. Журнал ізолятору.
  17. Журнал реєстрації термінових повідомлень.
  18. Журнал спостережень за контактними дітьми.
  19. Журнал “Здоров’я” працівників харчоблоку.
  20. Журнал брекеражу готової продукції.
  21. Журнал брекеражу сирої продукції.
  22. Журнал обліку відходів.
  23. Примірне двотижневе меню.
  24. Картотека страв
  25. Документи, що засвідчують якість та безпеку продуктів харчування.
  26. Журнал виконання норм харчування.
  27. Журнал калоражу їжі.
  28. Журнал санітарного стану харчоблоку.
  29. Журнал обліку проходження медичних оглядів.
  30. Журнал перепису дітей за роками народження.

Основні принципи організації дитячого харчування в дошкільному закладі №3 “Дзвіночок”

1.Правильна організація режиму харчування.

2.Адекватна енергетична цінність раціонів, що відповідає енерговитратам дітей.

3.Збалансованість раціону за всіма харчовими факторами, що містять білки і амінокислоти, харчові жири і харчові кислоти, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі й мікроелементи.

4.Максимальна різноманітність раціону, що є основною умовою забезпечення його збалансованості, яке досягають шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів кулінарної обробки.

5.Облік у харчуванні індивідуальних особливостей дітей ( харчова алергія, надмірна вага тіла ).

6.Забезпечення санітарно-гігієнічного контролю організації харчування.

7.Відповідність енергетичної цінності раціону енерговитратам дітей різних вікових категорій.

Шановні батьки,
відвідувачі та гості нашого сайту!

Пропоную до Вашої уваги консультації на теми, що найбільше турбують молодих батьків:


Застуда
Застуда — неважкі захворювання дихальних шляхів, що розвиваються в результаті переохолодження. Риніт, фарингіт, ларингіт, трахеїт, бронхіт — все це в побуті ми називаємо застудою. Як правило, це інфекційні захворювання, основний шлях передачі яких повітряно-крапельний. Це самий «ефективний» спосіб поширення інфекції. У міських умовах у місцях масового скупчення людей людина постійно піддається атаці безлічі типів хвороботворних вірусів і бактерій, які можуть стати причиною розвитку застуди.

Весняні застуди
Застуда — це наслідок двох факторів: переохолодження та попадання в організм інфекції. І, тим не менш, найчастіше ми хворіємо не в найхолоднішу пору року, а в так зване міжсезоння (весна / осінь). Зимою сухе і холодне повітря не надто сприяє вільному переміщенню вірусів від людини до людини. Інфекції більше «подобається» вологість і невеликі плюсові температури. Саме з цієї причини восени і навесні спостерігається спалах застудних захворювань.

Як пов’язані застуда і авітаміноз?

Ще одним фактором, який сприяє «процвітанню» застуд навесні, є весняний авітаміноз. Брак вітамінів не дає можливості організму адекватно відреагувати на «вторгнення» хвороботворних мікробів. Чим більший гіповітаміноз, тим легше ми «ловимо» кожен мікроб, і хворіємо сильніше і довше звичайного. Тому що в цьому випадку послаблюється імунний захист організму, і він не в змозі ефективно боротися з загрозами ззовні. Але весняний авітаміноз — зовсім не обов’язкове явище. Якщо подумати про можливість виникнення авітамінозу заздалегідь і вжити ряд заходів з профілактики, то цієї неприємності можна уникнути.

Весняний авітаміноз відміняється!
Щоб організм не постраждав від нестачі вітамінів навесні, потрібно звернути увагу на харчування:
– слідкуйте, щоб ваш раціон був повноцінним;
– їжте більше овочів і фруктів;
– щодня бувайте на вулиці в світлий час доби;
– проконсультуйтеся з лікарем, можливо, вам слід призначити курс вітамінних препаратів.
Так ви допоможете організму забезпечити його «вітамінні» потреби.
Щоб уникнути застуди…
Щоб уникнути застуди, потрібно не лише своєчасно поповнювати запаси вітамінів в організмі, але і вжити ряд інших заходів з профілактики:
– одягайтеся по погоді, намагайтеся не переохолоджуватися і не потіти;
– уникайте людних місць,де легко підхопити віруси;
– провітрюйте приміщення кілька разів на день;
– мийте руки з милом, проводьте вологе прибирання в кімнатах;
– більше гуляйте на свіжому повітрі,- ходьба і свіже повітря підвищують резервні можливості організму і нормалізують роботу імунної системи.
– будьте фізично активними,- помірні фізичні навантаження допоможуть тримати організм у тонусі.

Ризик виникнення застуд та авітамінозів можна звести до мінімуму, якщо стежити за вітамінним наповненням свого раціону, вести активний спосіб життя і дотримуватися заходів профілактики.

Будьте уважні до свого організму, піклуйтеся про своє здоров’я!

Обережно, весняні застуди !

Шановні батьки! Звертаюсь до вас з проханням слідкувати за реальним станом здоров’я дітей. Вживати профілактичні засоби, порадившись з лікарем. У разі, якщо дитина захворіла – вчасно звертатись до дільничого лікаря. З метою профілактики захворюваності дітей на гострі респіраторні захворювання та грип у нашому дошкільному навчальному закладі проводяться наступні заходи:

1. Контроль за реальним станом здоров’я дітей.
2. Контроль за виконанням режиму дня дошкільного навчального закладу.
3. Контроль за якістю прибирання в приміщеннях закладу.
4. Контроль за режимом провітрювання в групових приміщеннях.
5. Щоденна ранкова гімнастика.
6. Заняття з фізичної культури згідно розкладу занять.
7. Дотримання рухового режиму – чергування рухливих та малорухливих ігор протягом дня.
8. Дотримання послідовності під час одягання дітей на вулицю.
9. Перебування дітей на свіжому повітрі з урахуванням погодних умов та одягу дітей.

Шість принципів здорового харчування:

Так само, як і рухова активність, загартувальні процедури, харчування дитини — невід’ємний чинник міцного здоров’я. Харчування дитини спрямоване на те, щоб у дитини збільшилась маса тіла, але не за рахунок жирових відкладень, а росту і розвитку м’язових тканин. Щоб досягти бажаного ефекту, годувати дитину треба з урахуванням кількох принципів.

Перший принцип — різноманітність харчування.

Щоб дитина отримувала необхідні для життя й розвитку речовини, городину та садовину, хлібобулочні та круп’яні вироби, білки тваринного походження. Основу раціону мають становити продукти з цілого зерна (мюслі, вівсяні пластівці, гречка, хлібобулочні вироби з цільного зерна тощо). Друге за важливістю місце займають овочі та фрукти. На третьому місці — молочні продукти та носії білка. Вершиною цієї своєрідної піраміди є жири, цукор, кондитерські вироби.

Другий принцип — натуральність харчування.

Практична реалізація його полягає в тому, що до раціону дитини вводять максимум свіжих продуктів у сирому вигляді або після мінімальної термічної обробки,а саме:
• пити натуральне непастеризоване молоко, готувати з нього морозиво, йогурти, сир кисломолочний,сир твердий;
• готувати м’ясні страви лише з натурального (не консервованого м’яса), мінімізувати в раціоні дитини ковбасні вироби;
• не споживати консервованих продуктів;
• не споживати білого комерційного хліба;
• обмежити використання в їжу здоби;
• під час приготування страв використовувати тільки нерафіновані олії;
• остерігатися вживання сирих яєць, оскільки білок сприяє розвиткові біотипової недостатності, а вживання комерційних яєць може спричинитися до захворювання на сальмонельоз;
• надавати перевагу вживанню свіжих фруктів та ягід.

Третій принцип – стимуляція апетиту.

Тут можна порадити:

· зменшити у стравах вміст жиру, оскільки жир пригнічує секрецію шлункового соку;
· не давати дитині пити під час їжі, бо зайва рідина розбавляє шлунковий сік, через що їжа довше затримується в шлунку;
· між основними прийомами їжі дозволяти дитині вживати тільки свіжі овочі та фрукти, натуральні свіжі соки, компоти. Це стимулює шлункову секрецію, підвищує апетит;
· за можливості годувати дитину на свіжому повітрі. Чудовим стимулом апетиту є обід на березі річки, в лісі біля вогнища.

Четвертий принцип – психофізичне задоволення від їжі (десерт).

На десерт можна порекомендувати коктейлі на основі сухого молока, яєчного порошку з додаванням цукру, свіжих фруктів, горіхів, порошку какао. Кондитерські вироби з чистим шоколадом не можна використовувати на десерт. Шоколад містить щавлеву кислоту, що перешкоджає всмоктуванню мінеральних речовин. Окрім того, шоколад має сильні алергенні властивості. Дітям рекомендують тільки молочний шоколад, можна з горіховими наповнювачами.

П’ятий принцип – регулювання роботи кишечника.

Для цього необхідно включати в раціон страви з харчовими волокнами (овочі, фрукти, цільне зерно) та кисломолочні продукти.

Шостий принцип – корекція ваги.

В раціоні різко знижують вміст жирів, простих вуглеводів (цукор, конд.вироби), всі види виробів з тіста (булки, макарони), а також картоплі, круп (окрім вівсяної та гречки) й дуже солодких продуктів.

А підсумок усього цього дуже простий — здоров’я дитини і грунтується на натуральній грубій їжі, а не на екзотичних продуктах і стравах.

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ ВДОМА

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:
– перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
– під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;
– після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі,а саме:
– привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);
– виховувати слухняність, пошану до дорослих;
– заохочувати висловлювати прохання;
– навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.

Що необхідно знати про температуру…

Для немовлят в перші місяці життя оптимальною вважається температура 37°С. Упродовж року вона повинна знизитися до 36,6°С. Щоб своєчасно розпізнати перші ознаки захворювання в дитини, потрібно попередньо виміряти її температуру в здоровому та спокійному стані. Рекомендовано завести температурний щоденник, у якому записувати показники, виміряні термометром вранці, вдень та ввечері.

Підвищення температури – це не хвороба, а ознака того, що організм веде активну боротьбу із розмноженням бактерій та вірусів.
                  

Вимірювання температури

Причинами підвищення температури в дітей можуть бути :

тривалий плач, перезбудження, кольки, прорізування зубів чи зараження інфекцією.

Ослаблений після хвороби організм має знижену температуру (до 36°С). Якщо ж температура більше тижня тримається 37°С, то причиною може бути запалювальний процес. Для його успішного лікування варто звернутися за консультацією до фахівця.

Дітям до року педіатри радять збивати температуру, якщо вона вища 38,2°С, а старшим – якщо вища за 38,5°С.

Всесвітня організація здоров’я не рекомендує знижувати температуру до 39,0-39,5°С.

Знижувати температуру необхідно дітям, які на фоні підвищеної температури мають судоми; дітям,що мають неврологічні захворювання; хронічні захворювання органів кровотворення, що не досягли двох місяців.

Важливо знати, що в дітей грудного віку температура може піднятися дуже швидко, тому навіть при невеликому підвищенні варто викликати лікаря.

За допомогою термометра

Наявність температури більшість мам визнають просто, поцілувавши лобик. Проте лише за допомогою термометра можливо визначити її точне значення. Найбільш зручним для виміру температури в маленьких дітей є електронний термометр. Бажано, щоб у малюка був власний термометр. Перед використанням обов’язково протріть його спиртом чи теплою водою з милом. У немовлят краще за все вимірювати температуру в паховій складці. За допомогою термометра-соски можна безпечно виміряти температуру в роті(норма37,1°С). Якщо у вас спокійна дитина чи ще не вміє перевертатися, то можна виміряти температуру ректально (бажано, щоб кишечник був порожнім) чи під пахвами. Виміряна ректально температура буде вищою на 0,5-1°С за температуру тіла у пахових складках.

Знижуємо температуру

1. Передусім потрібно часто поїти дитину теплими компотами, водою, чаєм, молоком(при температурі до 38,5°С). Якщо вона відмовляється від пиття, то проконсультуйтесь із лікарем.Так інфекція з організму виводиться з рідиною,через піт та сечу.

2. За відсутності судом у дитини, ознобу, скористайтесь обтиранням (як допоміжним засобом). Не варто обтирати водою з додаванням спирту, оскільки його пари подразнюють легені та можуть викликати погіршення стану здоров’я. Розтирайте теплою водою від периферії до центру тіла. Покладіть серветку на лобик та стежте, щоб вона була зволоженою.

3. Якщо в дитини озноб і висока температура, то в жодному разі не обтирайте водою. У такому стані дрібні судини тіла звужені та не наповнені кров’ю, тому випаровуватиметься волога, температура спадати не буде. Потрібно дати таблетку но-шпи ( при температурі до 39°С), розчинену в 1 чайній ложці кип’яченої води.

4. При температурі, вищій за 38,5°С, давайте жарознижувальні ліки. Правильно їх підібрати вам допоможе лікар.

На замітку:

1. Якщо в дитини температура і вона не хоче їсти, то в жодному разі не змушуйте. Оскільки організм розумніший, він просто всі сили хоче спрямувати на боротьбу з інфекцією, а не на перетравлення їжі.

2. Будьте обережні з такими жарознижувальними, як анальгін та аспірин. Всесвітня організація охорони здоров’я заборонила їх давати дітям до 14 років, оскільки перші провокують ураження печінки, зниження згортання крові (внаслідок чого можуть виникнути внутрішні кровотечі,або носові кровотечі), а друге – має токсичну дію, пригнічує кровотечу, викликає алергію (анафілактичний шок).

3. Жарознижувальні сиропи давайте, попередньо уважно ознайомившись із дозуванням та побічними діями.

4. Свічі для зниження температури («Вібуркол») подіють лише через 35-45 хвилин, а жарознижувальні сиропи – через 20-30 хвилин.

Не займайтесь самолікуванням,а обов’язково зветніться за консультацією до лікаря- педіатра!!!